Nienke Hoogvliet

Fish leather book

Nienke Hoogvliet werkt als freelance designer vanuit haar eigen studio (2013). Als een ware wetenschapper is ze daar met materialen in de weer en de toepassing in experimenteel en conceptueel design. Na haar opleiding aan de Willem de Kooning Academy Rotterdam (richting Lifestyle Transformation Design) volgt ze vooral haar hart door te focussen op materialen die bijdragen aan een duurzame toekomst.


Naar de website van Nienke Hoogvliet

Lees meer

Haar projecten SEA ME en de bijbehorende collectie op basis van zeewier en vissenhuid zijn daar voorbeelden van. Nienke werkt er graag mee in textiel en deelt haar ervaringen zodat ook anderen hopelijk van dit moois uit de zee gebruik gaan maken. Het is vooral de imperfectie en kwetsbaarheid in het materiaal dat haar boeit; broos als de mens en samenleving zelf. Haar vernieuwende technieken leveren veel internationale aandacht en exposities op, van Milaan tot New York.

Producten van Nienke Hoogvliet

Nienke Hoogvliet Seaweed research

Fish leather book

Het engelstalige boek Seaweed research is een ode van Nienke Hoogvliet aan de toepassingen van vissenhuid. Ze geeft in 65 pagina’s uitleg over het proces van vislooien, zonder gebruikmaking van chemicaliën. Ze geeft daarmee haar eigen geheimen prijs en meteen een interessant inkijkje in de huidige visindustrie. Dat is nog eens goede aandacht voor duurzaamheid.

Uiteraard is het boek duurzaam geprint (zonder water), met vegetarische inkt.  

Het formaat is A4.

Zeewier Sjaal

Nienke onderzoekt hoe zeewier een bijdrage kan leveren aan het verduurzamen van de textielindustrie. Daarvoor doet ze onderzoek naar het maken van garen van zeewier en het verven van textiel met zeewier. Dit doet ze op geheel natuurlijke wijze - er worden geen chemicalien in het proces gebruikt. Ieder soort zeewier geeft een andere kleur - variend van bruin en groen, tot licht roze. Deze zijde sjaals zijn ieder uniek en worden met de hand geverfd. Japans bessenwier, blaaswier, zeesla of visdraadwier.  Afmetingen: 40 x 180 cm.

Nienke Hoogvliet Zeewier Sjaal