Bij Dutch Design denk je aan grappig en vooral innovatief ontworpen producten. Sommige ontwerpen van Nederlandse bodem zijn hiermee wereldberoemd geworden. Toch heeft de term Dutch design niet alleen betrekking op meubels of gebruiksvoorwerpen.
Ook architectuur (met Rem Koolhaas als grote man van dit moment), grafisch ontwerp, fotografie (met Erwin Olaf als huisfotograaf van het onze koninklijke familie), (theater-)kunst en haute couture (waaronder Victor & Rolf), vallen onder deze noemer.
Maak daarom kennis met een nieuwe lichting Nederlandse ontwerpers. Wij bieden deze jonge designers van handgemaakte kunstwerken, accessoires, home decor artikelen, sieraden en andere originele designs, de kans om hun verhaal te vertellen. Dit doen we door middel van dit platform voor Nederlands talent. Daarnaast vindt u in de webshop van Tintelingen allerlei bijzondere ontwerpen van Young Dutch Design, de talenten van de toekomst.
Na de oorlog stond Nederland vooral bekend om haar grafische vormgeving. Mede dankzij ontwerpers als Benno Premsela begon de Nederlandse designwereld in de jaren tachtig steeds meer bekendheid te verwerven. Toch was het pas in de jaren negentig dat Dutch design wereldberoemd werd en dat alle belangrijke musea in de wereld de Nederlandse ontwerpen aankochten, waaronder het Museum of Modern Art in New York. Met name ontwerpen als de Chest of drawers van Tejo Remy uit 1991 en de 85 lamps van Rody Graumans uit 1992 hebben Dutch design op de kaart gezet.
Dus hoewel Dutch design een lange historie heeft, is de term pas in de loop van de jaren negentig écht wereldberoemd geworden. Vandaag de dag zijn Nederlandse ontwerpen niet meer weg te denken en is het een voedingsbodem voor veel industriële producten. Hierbij is Droog design de belangrijkste aanjager van de Dutch design stroming.
Het ontwerp van de Chest of drawers van Tejo Remy was min of meer de opvolger van de Rood Blauwe stoel van Rietveld. Beide ontwerpen vormen een bron van inspiratie voor veel jonge Nederlandse kunstenaars en ontwerpers. De basis voor deze ontwerpen? Eenvoud met vaak een grappige twist. En die basis gebruiken jonge ontwerpers tegenwoordig nog steeds.
De term “design” zegt eigenlijk niets over de uiteindelijke prijs van een product. Soms is echt design te krijgen voor enkele tientjes, terwijl van andere ontwerpen de prijs zo hoog is dat die alleen op aanvraag te vernemen is. Zo laat Studio Job weten soms producten voor enkele tonnen te verkopen aan Russische oliemagnaten en Hollywoodsterren als Brad Pitt.
Nederland is trots op haar designers, die over hele wereld inmiddels hun sporen verdiend hebben. Dutch design is een prachtig exportproduct. Nederlandse ontwerpers die tot de top behoren, zijn o.a.: Marcel Wanders, Rody Graumans, Studio Job, Hella Jongerius, Gijs Bakker en Ineke Hans.